Vi Solens Barn International | We Children Of The Sun International

Famna de kosmiska vidderna

Neptunus ”månskära” och Solen sedda från ytan på solsystemets yttersta planet – Pluto – där temperaturen är cirka 230 minusgrader.

För att förstå något av de ofantliga avstånden mellan planeterna och de avgrunder som skiljer stjärna från stjärna måste vi förminska vårt solsystem och dess närmaste omgivning en miljard gånger.

Solen – som i verkligheten är mer än en miljon gånger större än Jorden – blir då en lysande boll med en diameter av 130 centimeter. Placerar vi denna solboll på en stor äng och försöker se planeterna så ser vi ingenting. Först när vi gått 58 meter från solbollen upptäcker vi Merkurius som en liten ärta.

Efter 150 meter får vi se en liten kula stor som ett körsbär. Det är vår Jord. När vi gått ytterligare 800 meter får vi syn på Jupiter stor som en grapefrukt. Vi vandrar vidare för att nå vårt solsystems yttersta utpost mot de kosmiska vidderna – den lilla Pluto. Denna nu knappt synliga himlakropp når vi efter att ha gått 7,5 kilometer från solbollen på ängen.

Och nu står vi vid randen av en verklig avgrund där vi förgäves tittar efter Solens närmaste granne i universum – stjärnan Alfa Centauri. Orsaken till att vi inte kan se denna stjärna är att den, trots förminskningen en miljard gånger, är belägen fyra tusen mil från oss! Så enorma är de avgrunder som skiljer stjärna från stjärna och så väldiga är avstånden mellan planeterna inom solsystemet.

Om vi med tankens hjälp stannar en stund på Pluto och återgår till normal skala så finner vi oss omgivna av en gnistrande stjärnehimmel och en fruktansvärd köld – minus 230 grader. Stjärnbilderna känner vi igen men om vi vänder oss mot det håll vi kom ifrån så lyser där en något starkare stjärna som vi inte känner igen – det är vår egen centralstjärna – Solen.

Med tankens snabbhet återvänder vi till vår Jord där Solen strålar livgivande och varm…